Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

vdwvΟι φυλακές της Ευρώπης έχουν γίνει «γόνιμο έδαφος» για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα σύμφωνα με μια έκθεση που αποκαλύτπει πως σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων «τζιχαντιστών» προηγουμένως έχουν εμπλακεί σε βίαια εγκλήματα.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) στο King College του Λονδίνου, προειδοποίησε για την ανάπτυξη ενός νέου δεσμού μεταξύ “εγκλήματος και τρομοκρατίας» όπου μέλη εγκληματικών δικτύων στις φυλακές “προσλαμβάνονται” στις εν λόγω τρομοκρατικές ομάδες . Σύμφωνα με την έκθεση οι φυλακές, ειδικότερα, αποτελούν ένα σημαντικό κομβικό σημείο για τις ομάδες αυτές.
«Η φυλακή γίνεται σημαντική ως ένα μέρος όπου πολλές δικτύωσεις λαμβάνουν χώρα”, δήλωσε ο Peter Neumann, διευθυντής ασφάλειας και συν-συγγραφέας της έκθεσης.«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των συλλήψεων και καταδικών σχετιζομένων με την τρομοκρατία, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι φυλακές θα γίνουν περισσότερο – όχι λιγότερο – σημαντικές ως τόποι αναπαραγωγής για το κίνημα της τζιχάντ» τονίζει.
Η διαφορά με την προηγούμενη γενιά
Η διαφορά αυτής της γενιάς που τροφοδοτεί την τρομοκρατία είναι ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, σε μεγάλο βαθμό οικοδομήθηκε στην Ευρώπη από ποινικό υπόβαθρο. Η έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί με βάση τα προφίλ των 79 πιο πρόσφατων συλληφθέντων Ευρωπαίων ισλαμιστών μαχητών των τρομοκρατικών ομάδων διαπίστωσε ότι το 57 % από αυτούς είχαν ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης και ότι το 65 % είχε εμπλακεί σε βίαιο έγκλημα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές των ισλαμιστών οι οποίες προέρχονταν από θρησκευτικά ιδρύματα ή πανεπιστήμια και συχνά ήταν μέλη σε σχετικά καλά εδραιωμένες οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Τέλος, αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν μιλήσει στο παρελθόν για τη σημασία των ξένων χρηματοδοτών των ομάδων όπως η Αλ-Κάιντα και το IS, η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι επιμέρους επιτιθέμενοι στην Ευρώπη συχνά έχουν εισοδήματα από πράξεις μικροεγκληματικότητας και ότι οι επιθέσεις όπως εκείνες στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 είχαν κόστος συνολικά λιγότερο από € 10.000 ($ 11.000).

tilegrafima.gr

Advertisements
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s