Αμερικάνικό Δικαστήριο απεφάσισε να επιστραφεί στο Βερολίνο αρχαιολογικό εύρημα που είχε κλαπεί από Εβραίους τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

320_182_240135

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε τους απογόνους ενός πρώην κρατούμενου του Άουσβιτς να επιστρέψουν στις γερμανικές αρχές ένα μικρό ασσυριακό αρχαιολογικό εύρημα το οποίο είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από έναν Ρώσο στρατιώτη. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του κληροδοτήματος του Ρίβεν Φλάμενμπαουμ, ο επιζών Εβραίος,(τόσο άθλια ζούσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι Εβραίοι που αυτοί είχαν ολόκληρο πακέτο τσιγάρα και οι στρατιώτες δεν είχαν τίποτα;)  απέκτησε τη χρυσή ασσυριακη πλάκα, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών, ανταλάσσοντάς την με τσιγάρα με έναν Ρώσο στρατιώτο, στο τέλος του πολέμου.

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης απέρριψε ωστόσο το επιχείρημα ότι το αντικείμενο αυτό αποτελούσε «λάφυρο πολέμου» και διέταξε να επιστραφεί στο Μουσείο Εγγύς Ανατολής του Βερολίνου. «Δεν επιθυμούμε να υιοθετήσουμε ένα δόγμα που θα βάσιζε την ιδιοκτησία στη λεηλασία των πολιτιστικών αγαθών κατά τη διάρκεια του πολέμου από μια στρατιωτική δύναμη», σημειώνει το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του.

Αλήθεια για τις χιλιάδες αρχαία που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα θα γίνουν ποτέ δικαστήρια για να επιστραφούν εδώ που ανήκουν . Διότι και οι Γερμανοί και οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί και πολλές ακόμη χώρες πλουτίζουν τα μουσεία τους με αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα με κορυφαία τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. όλα έχουν λεηλατηθεί με τηστρατιωτική βία και ισχύ ή σε συνεργασία με δυνάμεις κατοχής. Άραγε οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου πόσα αρχαία λεηλάτησαν από την χώρα μας και τα μετέφεραν στα μουσεία τους, ή τα περιέλαβαν κάποιοι επιτήδειοι στις προσωπικές τους συλλογές για να τα θαυμάζουν ιδιωτικά.

Advertisements
This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s